Jak przemycić warzywa w diecie dziecka? 5 sprawdzonych pomysłów i przepisów

single-image

Wiele dzieci nie przepada za jedzeniem warzyw. Nawet nie dlatego, że im nie smakują, ale “dla zasady”, bo to jest “za zdrowe”, a słodycze stanowią o wiele ciekawszą alternatywę. Jest jednak kilka sposobów na przemycenie warzyw, które wcale nie polegają na ich ukryciu – trzeba je tylko przedstawić w formie atrakcyjnej dla malucha. Mamy na to kilka sposobów.

  1. Kotleciki warzywne
  2. Zapiekanki makaronowe/ziemniaczane
  3. Pesto i pasty warzywne
  4. Warzywne chipsy
  5. Ciasta z warzyw

1. Kotleciki warzywne

Najprostszym sposobem na przemycenie warzyw jest przygotowanie kotlecików. Dzieci uwielbiają wszystko, co jest w postaci zmielonej, dlatego pulpeciki z marchwi, kotlety z cukinii czy burgery z batatów będą im smakować. Co więcej, można dodać do nich soczewicy lub ciecierzycy, która nada bardziej „mięsnej”, zwartej konsystencji.

Innym sposobem jest przygotowanie mięsnych kotletów z dodatkiem warzyw, które sprawią, że całość nie będzie sucha i bez smaku. Warzywne burgery? Może na początku nie brzmią tak efektownie, jak wołowina, ale smakują pysznie. Burgery z komosy ryżowej, batatów i czerwonej fasoli przekonają każdego niejadka. Szczególnie jak będą podawane z sałatą, pomidorkami, domowym ketchupem i… jajkiem sadzonym!

Warzywne kotlety można podać na śniadanie, obiad, kolację, a także jako przekąskę do szkoły.

2. Zapiekanki makaronowe/ziemniaczane

Kolejną potrawą, której żadne dziecko się nie oprze, są zapiekanki. Szczególnie z sosem beszamelowym czy śmietanowym, z dodatkiem sera. Bazę niech stanowi lekko podgotowany makaron czy surowe ziemniaki, które upieką się w sosie. Aby jednak całość była bardziej zdrowa, do środka należy dodać warzywa – cebulę, cukinię, bakłażan, a nawet szpinak i brokuł.

Dzięki temu, że w zapiekance jest wiele różnych składników, obecność warzyw nie stanowi dla maluchów żadnego problemu. Co więcej, zajadają obiad ze smakiem, prosząc o dokładkę.

3. Pesto i pasty warzywne

Czy pesto zawsze musi być z bazylii? Oczywiście, że nie! To doskonały sposób na przemycenie jarmużu, szpinaku czy bogatej w witaminę C natki pietruszki w dużych ilościach. Wystarczy zmiksować je z oliwą z oliwek, czosnkiem, parmezanem lub płatkami drożdżowymi oraz z wybranymi orzechami (nie muszą to być pinie, można dodać słonecznik, pestki dyni, orzeszki ziemne). Takie pesto to nie tylko smaczny dodatek do sałatek, burgerów czy tostów, ale także świetne smarowidło do kanapek.

Taką rolę pełnią również pasty warzywne – ugotowane, zmiksowane marchewki, buraki lub fasola mogą zastąpić masło. Co więcej! Sprawiają, że kanapka nabiera smaku, jest też bardziej „mokra”, a więc przyjemniej się ją je.

4. Warzywne chipsy

Każdy rodzic wie, że chipsy są uzależniające. A co, jeśli wykonać je domowym sposobem, z małym dodatkiem tłuszczu? Chipsy z batatów, jarmużu, marchewki lub topinambura powinny smakować każdemu łasuchowi. Ważne jest jednak, aby częściej je piec (wystarczy nagrzać do piekarnika na 220 stopni i włączyć funkcję grill z termoobiegiem – warzywa się wysuszą i przypieką, będą chrupiące), niż smażyć.

5. Ciasta z warzyw

Ciasto marchewkowe na nikim nie robi już wrażenia – wszyscy je lubią, zarówno dorośli, jak i dzieci. Ale może warto poeksperymentować dalej? Przygotować brownie z buraka (upieczone mają bardziej delikatny smak), ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli czy babkę ze szpinaku. Nikogo nie dziwi też ciasto z cukinii – te warzywa, choć często charakterystyczne w smaku, świetnie sprawdzają się w postaci ciasta.


Powyższe sposoby to nie tylko dobry sposób na przemycenie warzyw, ale również na przekonanie dziecka, że znienawidzone buraki lub bataty naprawdę mogą być smaczne. Ważne jest jednak, aby przed maluchem nie ukrywać tego, co zostało dodało do potrawy, lecz zachęcać do spróbowania (choć nie warto wychodzić przed szereg i bez pytania podawać całą listę składników – lepiej to zrobić, gdy talerz zostanie „wyczyszczony”).

1 Napisz wiadomość
  1. Lucinda32 8 miesięcy ago
    Reply

    No i jeszcze są koktajle warzywno-owocowe oraz zupy kremy z warzyw. Mój syn nie może patrzeć na brokuły ale krem z brokułów z grzankami wcina aż się uszy trzęsą.

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Zobacz też