Zaleceń związanych z żywieniem niemowląt jest wiele i czasami trudno jest się w tym połapać, co sprawia, że rodzice często popełniają podstawowe błędy w tym zakresie. Dlatego sprawdź, o czym pamiętać rozszerzając dietę niemowlaka.
- Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka?
- Rozszerzanie diety niemowlęcia – podstawowe zasady
- Solenie i słodzenie potraw niemowlaka
- Co wprowadzać do diety dziecka jako pierwsze?
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka?
Jeśli dziecko jest karmione piersią, rozszerzanie diety powinno rozpocząć się w ok. 6 miesiącu jego życia. Natomiast jeśli karmisz butelką, może być to konieczne, jak maluch skończy 4 miesiąc. Przy czym błędne jest przekonanie, że należy jak najdłużej karmić wyłącznie piersią. Lekarze alarmują, że pod koniec pierwszego półrocza mleko matki jest dla dzieci niewystarczające – niemowlę potrzebuje więcej witamin, białka, kalorii, dlatego nie można opóźniać procesu rozszerzania diety. Co oczywiście nie oznacza, że musisz zrezygnować z karmienia piersią.
Rozszerzanie diety niemowlęcia – podstawowe zasady
Przede wszystkim pamiętaj, żeby nowe smaki wprowadzać stopniowo, z kilkudniowym odstępem. Jeśli po zjedzeniu posiłku zauważysz, że dziecko boli brzuch lub ma wysypkę, łatwiej będzie Ci znaleźć „sprawcę” tych problemów. Jest to szczególnie ważne z tego względu, że u niemowlaków często pojawiają się alergie pokarmowe.
Jeśli maluch uparcie nie chce zjeść nowego dania, nie zmuszaj go do tego. Za kilka dni ponów próbę i tak, aż do skutku. Dzieciom łatwiej jest też zaakceptować owoce, ponieważ mają słodki smak, nie można jednak zrezygnować z warzyw. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci jedzenia warzyw, ponieważ wtedy jest większa szansa, że same będą się ich domagać w późniejszym wieku.
Ponadto pamiętaj, żeby rozszerzając dietę zachować zasadę pięciu posiłków dziennie. Nie oznacza to oczywiście, że niemowlę od początku ma jeść aż tyle dań – chodzi bardziej o to, żeby nie dawać maluchowi nieustannie przekąsek, które lubi – to prosta droga do tego, aby nie było głodne w czasie posiłku głównego.
Solenie i słodzenie potraw niemowlaka
Podczas rozszerzania diety niemowlaka w ogóle nie powinno się dosalać ani dosładzać potraw. Przyprawianie w ten sposób sprawia, że maluchy przyzwyczajają się do mocnych, wyrazistych i smaków i domagają się ich coraz więcej.
Smak dań wytrawnych można poprawić poprzez dodanie świeżych ziół, takich jak koperek lub pietruszka. Natomiast kupując gotowe produkty dla niemowląt, jak np. kaszki oraz jogurty i serki, wybieraj te, które są bez dodatku cukru. Pamiętaj o tym, że smak słodki uzależnia.
Co wprowadzać do diety dziecka jako pierwsze?
Rozpoczynając zmianę diety niemowląt powinno zacząć się od tych produktów, które są najbezpieczniejsze, a więc warzyw i owoców, które nie wywołują alergii oraz problemów trawiennych. Najczęściej sugeruje się podawanie marchewki, jabłuszka bez skórki oraz ziemniaków. Dwuskładnikowe, warzywne zupki można zagęścić kaszką.
Jeśli dziecko będzie dobrze reagować, następnie można powoli rozszerzać dietę o pozostałe warzywa, owoce, zboża, gotowane mięso lub produkty mleczne. Przy czym cały proces jest dość żmudny i polega na metodzie prób i błędów. Dlatego tak ważne jest zachowanie kilku dni odstępu między podawaniem nowego produktu. Ponadto warto wiedzieć, że nawet jeśli maluszek w szóstym miesiącu życia będzie źle reagować na marchewkę, nie oznacza to, że za miesiąc lub dwa będzie to wyglądać tak samo.
Podczas rozszerzania diety należy wykazać się cierpliwością oraz dokładnie obserwować reakcje maluszka. I trzeba cały czas pamiętać, że niemowlę nie od razu przekona się do wszystkich nowych smaków.